DHL Абсурдистан - "храни куче да те лае"... и да ти краде (пре)храната

Уважаеми читатели, тази статия описва действителен случай и има за цел не да злепостави някой, а да предпази вашият бизнес и пари.
Хардуерът, който предлагаме отдавна не е сред пазарните наличности, особено в малка държава като нашата и затова често ни се налага да го внасяме дефицитни стари компоненти и сервизни части от чужбина, използвайки възможностите на Интернет търговията.
За доставката на техниката ни е необходим коректен търговец с добра цена, налични пари и надежден куриер. Годините работа с чуждестранни доставчици ни позволяват да предлагаме дори и най-дефицитните компоненти на цени, които нерядко са по-добри дори от офертите в Ebay. Налични средства, благодарение на добрият ни сервиз и оптимизираните фирмени разходи също се намират.
Дълго време нямахме доверие на българските митници, където години наред цареше административен хаос, архаично обслужване и риск от кражба на стоката. През годините на "вечния преход" ситуацията бе тази, описана в следната публикация. Още един хубав материал за нашите митници.
Затова, откакто страната ни е в Европейският съюз доставяме техниката си до Великобритания, откъдето стоката ни бързо и сигурно се транспортира до България чрез български куриерски фирми.
Доставката на техника до Великобритания се извършва чрез международна куриерска фирма, основно чрез DHL. Въпреки сравнително усложнената процедура по доставка, стоката пристига сравнително бързо, в ненарушена опаковка и с изрядни документи за произход и внос. Освен това, употребяваната техника не се облага втори път с данъци като за нова, каквато е противоречащата на финансовите правила практика в България.
В периода преди Нова Година ни остана достатъчно свободно време да се запознаем с информацията, предложена ни от родните медии. Бяхме "информирани", че България вече е нормална държава, в която държавните институции работят по европейски, че бизнесът се съвзема от кризата благодарение на новото ни демократично правителство.
Затова решихме да спестим на нашите клиенти време и калкулация на по-скъпа доставка от Великобритания като поръчаме техниката си направо в България чрез утвърдения международен куриер DHL, от работата с който имахме само положителни впечатления.
Оформихме стандартна поръчка от доставчик от Хонг Конг за процесори, части за сервиза, мрежови устройства и SSD модул. Получихме Tracking Number и чрез онлайн проверката му установихме следното:
  • 17-ти декември - пратката е получена в разпределителния център на DHL в Хонг Конг;
  • 18-ти декември - пратката е в разпределителния център в Лайпциг, Германия;
  • 19-ти декември - пратката минава чрез транзитен център Братислава, Словакия и пристига на митница София.


Отлично - само три дни и DHL са ни доставили стоката до България! Дотук всичко е като доставка до Великобритания и логично очаквахме на 20-ти декември малкото под 1-килограмово пакетче с части да бъде доставено до нашият офис от любезен служител на най-голямата куриерска фирма в света.
От 19-ти декември статусът на пратката бе "Пратката е в процес на митническо освобожаване". Освен, очевидният факт, че в DHL България има неграмотни служители, изпуснали буквата "д", не видяхме нищо странно в този статус.


Уточнение: Не искаме да се заяждаме, показвайки ви единствена техническа грешка, но след като потребител види това:

на една страница в официалният сайт няма как да не си помисли, че персоналът, който е ангажиран в дадения бизнес е небрежен и може би има съмнителна компетентност не само по отношение на граматиката.
Още едно уточнение. Явно тази статия е доста популярна сред персонала и ръководството на DHL България след като само няколко дни след публикацията, всички посочени грешки в българския сайт са поправени.
21-ви, 22-ри, 23-ти декември... празници, премии, банкети за държавните организации. Въпреки че ние работехме, решихме че е нормално стоката да не бъде обработена от празнично настроената митница и служители на DHL.


На 26-ти декември обаче загриженият ни доставчик от Хонг Конг се заинтересува защо техниката ни все още не е освободена от митница и за да ускори получаването на стоката и оформяне на нови пратки поиска да изтегли техниката обратно в Китай. Ние разбира се нямахме нищо против да прекратим авантюрата с българската митница и да се върнем към обичайните доставки през Великобритания.
Обадихме се на DHL България и им обяснихме нашето намерение за връщане на пратката, в отговор на което те засегнато казаха, че връщането на пратката до изпращача "не е решение". Обясниха ни, че пратката ни е спряна поради разминаване на обявеният брой артикули (25) с наличния в пратката (18) (интересно откъде знаят това и защо искат обяснения от нас, а не от изпращача). След това се оказа, че всъщност проблема бил в декларираната сума, която при всяко тяхно обаждане имаше различна стойност. След всички тези неясноти се обърнахме към нашият китайски дилър и наистина се оказа, че е допусната грешка в описанието на броя артикули.
Ако DHL България бе нормално функционираща фирма, би поискала обяснение за несъответствието от изпращача, а не от получателя - поне така функционират българските куриерски фирми. Отново дилъра ни препоръча техниката да се върне, разноските да се поемат от изпращача и в следващата пратка всичко да бъде изрядно.
Точно в този момент на наши колебания, получихме "неустоима" оферта от DHL България, те да ни представляват пред митницата, да попълним формуляри, да получим EORI номер и голямата световна компания да реши случая без да губим време.
Навиха ни... за съжаление. И отново се започна чакане.
Около Нова Година, DHL ни се обадиха и съобщиха, че митницата цяла да отвори стоката, да направи опис и оценка на техниката и трябва да предоставим на DHL документи за плащания, ценови листи на доставчиците, разпечатка от кореспонденция по Skype с дилъра ни. Нека си отварят, гледат и оценяват колкото си искат, все пак това са стари хардуерни части, а не наркотици и няма от какво да се притесняваме, освен ако някой не реши да отвори пратката ни и да си направи новогодишен подарък за наша сметка.
След Нова Година, успешно получихме още няколко нови пратки от същия китайски доставчик и временно забравихме за спряното по незнайни причини наше пакетче в България. След 5-ти януари започнахме да се интересуваме какво толкова става с нашата пратка. Пак чухме същите неясни теории на DHL за задържането на пратката, бяха ни изискани и още повече документи за цени, съдържание, банкови преводи. Новият момент в комуникацията с DHL бяха твърденията им, че според митнически служители компонентите изглеждали "видимо нови", тоест са на значително по-висока от декларирана цена. Отново започваме да се съмняваме в компетенцията на DHL България, защото процесори и чипове в прозрачни антистатични пакети, на които ясно се вижда датата на производство (от 2002-ра година за процесорите до 2008-ма година за чиповете) няма как да бъдат сметнати за нови. Освен това митнически представител на световна куриерска компания дори и да няма елементарни познания за опаковката и комплектацията на процесорите на Intel, би могъл за секунди да провери в Интернет, че преди 5-6 години елитен процесор като Intel Core 2 Quad Q6600 се е продавал нов само в BOX версия с всичките му холографски защитни стикери на опаковката.
Ангажирахме познати, звъняхме по телефони, направихме няколко курса до летището... все разходи и загуба на време, а уж DHL ни представляваха. Чухме различни теории, намеци и съвети като например, че пратката ще бъде унищожена, че ще плащаме глоби, че ще започне  разследване, че митницата имала право 2 месеца да задържи пратката.
В крайна сметка получихме един много ценен съвет - да не водим празни приказки по телефона, а да връчим официално разпореждане до DHL за връщане на пратката поради документални несъответствия от изпращача. Ето и писмото до DHL България с прикрепено сканирано официално разпореждане, изпратено на 16-ти януари:


Денят мина в неуспешни опити да се свържем с представител на DHL, не получихме и никакъв отговор на разпореждането ни, изпратено по Имейл.

На следващия ден след изпратеното разпореждане се случва "чудо" - от DHL България ни съобщават, че пратката ни е освободена и можем да си я вземем от офиса им в Интерпред, след като платим някакви неясни за нас такси от 42лв.
Въпреки, че сме платили за доставка до адрес, а не до някакъв офис на DHL, бяхме прекалено развълнувани за да обърнем внимание на този под странен факт, подозрително кореспондиращ с непосредствено предшестващото това събитие официално наше разпореждане за връщане на стоката в Хонг Конг.
Не обърнахме внимание и на странния статус (35) "Пратката е задържана в офис на DHL до поискване по инструкции на Клиента" което приблизително отговаря на истината, защото по телефон ни бе поискано да платим сумата от 42лв. в офиса в Интерпред и ако желаем да си вземем пратката от там (вероятно за да бъде документирано чрез камери на "техен терен", че всички формалности са спазени).

След като платихме таксите за митническо представяне, не получихме никакво официално обяснение за забавянето, нито дори извинение, че ползваме скъпата услуга за въздушна доставка и получаваме стока с над един месец закъснение. Най-нагло и "великодушно" дори ни бе съобщено, че са ни спестили такстата за "магазинаж".
Вероятно бе редно разпечатаната не от нас стока, престояла повече от месец по митници, складове и минала през незнайно колко ръце да бъде отворена пред нас и да подпишем документ, че получаваме това, което сме поръчали - процедура, която се направи и от малка фирма в България. Решихме, че все пак това е DHL, които не случайно разполагат с митнически персонал, който описва връчената им стока и след това я приема от митническите власти в същия брой и състав от артикули.
И ето, че пътувайки към нашият офис дойде така дългоочакваният момент да се зарадваме на толкова необходимите за сервиза ни части и процесори за отдавна капарирана техника. Отворихме пакета, в който цареше необичаен за нашите доставчици хаос. Оригиналните прозрачни вакуумирани пакетчета бяха скъсани в по-голямата си част. Недоумявахме що за "изследователски" порив е наложил отварянето на прозрачната опаковка на миниатюрен чип за Apple или тази на мобилен видеочип на NVidia и какво извратено удоволствие би доставило на някой опипването на LGA 775 процесор.
Най-голямото недоумение обаче предизвика наличието на два Celeron 600MHz (s.370) процесора в пратката ни, заедно с някакви архаични компоненти (TPM модули). Предположихме това, което и вие, които четете това в момента...
Списък на техниката от изпращача, който бе наличен и при DHL

След внимателен оглед на получената техника и сравнение с описа на доставчика от Хонг Конг се оказа, че:
  • три процесора Intel Core 2 Quad Q6600 са изчезнали от доставката на DHL;
  • липсва и mSATA SSD модул с капацитет 32GB;
  • изчезнал е и един mini PCI-e N-Wireless модул;
  • на тяхно място са поставени същият брой компоненти, но в състав - два s.370 процесора и три TPM модула.

Ето това се казва наглост от световен мащаб - да ти подменят стоката с боклуци и официално да ти я връчат! И това от DHL?! Потресаващо и невероятно, но болезнено и реално изживяване. Ето и снимков материал от скандалната пратка.

Документите, привидно узаконяващи безобразията на DHL България
Съдържание на пратката
Скандално добавените в пратката 2бр. Intel Celeron и 3бр. TPM

След като разумът ни се съвзе от шока се обадихме до DHL да им поискаме обяснение. Разговорите с тях доведоха до твърдение, че случилото се е невъзможно, че стоката ни се съхранява под непрекъснато 24-часово видеонаблюдение и че китайският ни доставчик може би ни е измамил.
Интересно как пък точно за пратка към България китайският доставчик, с който работим от дълго време и сме получили десетки пратки реши да ни измами и то със скандална разпечатана, опипана и огледана от кого ли не доставка, стояла около месец по складове, опазването на която е отговорност на DHL.
Въпреки традиционното за народа ни недоверие към родните митници като източник на корупция и непрозрачна дейност, ние смятаме че няма положение при което DHL да не носят отговорност за подменената ни стока, защото:
  • те носят пълната отговорност за доставката на стоката във вида и състава връчен им от изпращача, независимо от наличието на фактори като корумпирани чиновници, аварии, кражби, природни стихии, военни действия или нашествие от извънземни;
  • имат персонал, който следи стоката предадена на митница да бъде върната в същия брой и състав и който се подпомага от технически средства като видеокамери, фотоапарати или дори лист и химикал;
  • разполагат и със списък на изпратените от Хонг Конг продукти, които лесно могат да бъдат разпознати визуално чрез надписите по тях дори и при липса на каквито и да било технически познания;
  • редно е да се познават особеностите на занижения контрол в българските митници и предварително да се провери списъка на продуктите с наличните, да се фотографира преди разпечатването на опаковките от изпращача и да пред получател да се демонстрира съдържанието на разпечатаната незнайно пред кой пратка. Чак след това могат да се разправят небивалици, че китайският търговец евентуално е извършил измама.
Засегнатите страни допуснали или извършили лично безобразията по този скандален случай вероятно могат да оспорват, дали имаме доказателства за твърденията си, дали те са логични, дали ние не сме подменили стоката или китайски доставчик ни е изпратил не съответстваща на описанието му стока, но всеки средно-интелигентен читател на този материал може да направи собствени изводи на базата на следните неоспорими факти:
  • стоката е отпътувала от Хонг Конг чрез DHL на 17 декември 2011г. и е предоставена от DHL на получател на 18-ти януари 2012г. Платена от получател е бърза доставка чрез въздушен транспорт (до 3 дни);
  • за забавянето на доставката липсват официални обяснения, както и обезщетение за голямото закъснение;
  • въпреки дългия престой, нарушаване на опаковката на изпращача и достъпа на външни лица до стоката, тя не е предоставена за оглед от получателя, който да оформи декларация за съответствие на пратката с обявените от изпращача артикули;
  • в отговор на изпратено разпореждане за връщане на стоката на изпращач, пратката спешно се освобождава на следващия ден без никакво официално обяснение нито по отношение на разпореждането, нито във връзка с рекордното забавяне на доставката.
След всичко написано по-горе ще си позволим да дадем следните съвети към получателите на стока през DHL България (а може би и други международни куриери с българско представителство):
  • не позволявайте DHL България да ви представлява пред митниците, защото от това вие ще имате най-малко полза;
  • ако пратката ви се забави повече от три дни на митница, внесете официално писмено разпореждане за връщане на стоката до доставчик, което да е прието, подписано и подпечатано от официално лице от DHL. Мотивирайте искането си с документални несъответствия, които не позволяват да се освободи пратката в желаният и заплатен от вас срок. Наша основна грешка в описаният случай е, че не върнахме скандално забавената пратка обратно в Хонг Конг, където щеше да стане грандиозен скандал и истината за безобразието в българското представителство на DHL щеше да бъде разкрита, а ние да бъдем подобаващо обезщетени от нашия дилър и от централата на куриера;
  • ако сте авантюрист и решите да рискувате с поръчка до България, следете статуса на пратката си в сайта на куриера и ако тя се забави повече от ден на летище София, задължително искайте преглед на стоката пред куриер при получаването и, а ако имате подозрение за несъответствие - поискайте да попълните формуляр за липса или ако "случайно" няма такъв, оформете декларация (не молба или жалба - не сте длъжен да се молите и жалите на хора, които получават заплата от вашите пари) в свободен текст;
  • получавайте пратката от куриер само във вашия офис (по възможност при включени камери) и каквото и да увъртат по телефона (който се записва), не приемайте стоката от техен офис, освен ако изрично не сте договорили това с изпращача;
  • избягвайте българското представителство на DHL като посредник при куриерска доставка, защото това ще ви спести време, пари и нерви. Пример: при едни и същи условия пратка през Великобритания идва чрез българска куриерска фирма в рамките на до 10 дни в оригинална опаковка и в съответстващ на документите от изпращач състав с допълнително оскъпяване от 43лв., докато пратка, пристигаща директно в България, може да се забави повече от месец, да платите на DHL за митническо представителство и други такси сума от 42лв., да направите още незнайно колко разходи за телефонни разговори и гориво и в крайна сметка да бъдете нагло ограбени с внушението, че вината е едва ли не ваша.
Въпреки разочарованието, изложено в тази статия, нямаме намерение да разваляме отношенията си с DHL, но истината не търпи компромиси, нито нашите клиенти са длъжни да поемат кражбите в следствие на нехайство на куриерската фирма. Продължаваме да работим с германската компания в нормалните им чуждестранни офиси, но не и със сегашният състав на българското им "представителство".
От цялата статия вероятно остава неясно отношението ни към нашите митници. Далеч не сме очаровани от работата им, но в интерес на истината трябва да споделим нашето мнение, че те могат да размотават получателя, да намекват за финансово "уважение" по повод на евентуална ускорена обработка, но да крадат и подменят стока, "ритайки" по този начин срещу "този, който ги храни" ни се струва нелогично и малко вероятно.
Какви действия ще предприемем? Виждате ги в писмен вид. Централата на DHL в Германия също ще бъде уведомена и ако в нашата вероятно емоционална статия са допуснати неточности, очакваме от най-голямата куриерска фирма в света да ни убедят чрез официални материали (документи, снимки, видеозапис от камерите в склада на компанията, заповед за уволнение на отговорни за безобразието служители и др.), че DHL е коректна фирма, която държи на реномето си.
DHL България също са в правото си да ни уведомят официално за неточна или невярна информация, която сме изложили, включително и чрез коментари под статията.
Очакваме в коментарите на нашите читатели под публикацията, с които да споделят лични "приключения" от подобен вид.
Споделете впечатленията си за доставка до България и от други международни и български куриери, включително и от пощенските служби.

Като доказателство, че това не е единичен случай или, че лобираме за интересите на друга компания ви показваме още скандални отзиви за дейността на DHL България:
Надяваме се след този материал много хора да се замислят колко "евтино" реално излиза евтината техника от чужбина, която се доставя до България и дали нашите търговци, правещи собствен внос, наистина са такива спекуланти, каквито ги изкарва не добре информираното общество.

В заключение ще спомена, че вероятно целият административен и нормативен хаос в държавата ни до голяма степен дезорганизират и деформират работата и на най-престижните чуждестранни компании, затова и не са малко световните организации, които напуснаха българския пазар. Доказателство за това е и случаят с българското представителство на DHL -  световната компания, с която продължаваме да работим извън територията на България, защото те ни осигуряват бърза, евтина и сигурна доставка до всяка развита и законово уредена държава в света.

Допълнение

Ето как изглежда пратка от същия доставчик от Хонг Конг, получена от DHL в Англия и доставена ни чрез български куриер до наш адрес в България.

Пратката е запечатана от DHL в Хонг Конг, има съответен печат за проверка при приемане. В такъв вид получаваме пратката и ние, а не с брутално разкъсана опаковка от озверели за "премии и бонуси" български служители.

Съответно това е съдържанието на пратката - опаковани прилежно във вакуумирани антистатични пакетчета компоненти.

Ще си позволим да дадем на DHL Global следните съвети:
  • Назначете си куриерски посредник в България, с име различно от това на реномираната компания-майка. Това е направено от UPS, чийто български представители се наричат In Time;
  • Стегнете, контролирайте или подменете персонала в българското си представителство, но имайте предвид, че традициите за корупция, кражба и мошенничество в България датират много по-отдавна, отколкото съществува Германия, да не говорим за САЩ, където е основана DHL. Имайте предвид, че в България се "работи за да се краде", това се смята за напълно нормално от обществото ни, а персоналът не разчита само на основната си заплата, а на оправността си да заеме удобна позиция за получаване на "допълнителни доходи". Проблемът не е в лоша организация и управление, а е чисто културен и исторически обусловен;
  • Ако все пак смятате наличието на официално представителство въпрос на престиж, а не на само на ефективност, не се поддавайте на лобиране от страна на "бизнес-среди" с милиционерско минало, защото рискувате да получите регионална организация, в която цари шуро-баджанашка кадрова политика и ефективност, която е близка до тази на българската държавна администрация;
  • Опитайте партньорство или направо закупуване на някоя от доказалите се куриерски фирми в България, които успешно копират вашите най-добри практики от международните ви представителства.
Върни се към www.retropcmania.com и коментирай статията.

1 коментар:

Анонимен каза...

DHL са мошеници и имат скрити такси ! Откакто ме прецакаха съм казал, че и коледни картички няма да пращам през тях !

Публикуване на коментар